Professionalisering van het thuiswerken

Thuiswerken is meer regel dan uitzondering tegenwoordig. We geven anderen daarmee letterlijk een kijkje in onze keuken, rommelzolder of slaapkamer. Waar je voorheen de deur achter je dicht trok en op weg ging naar een ordelijk kantoor, zit je nu thuis tussen de rommel en geniet iedereen online mee. Daar moeten organisaties op inspelen! Ineens is de thuiswerkplek namelijk het visitekaartje naar klanten toe. En daar valt nog heel wat aan te schaven.

Achtergrond(informatie)

Reuze interessant al die overvolle boekenkasten, gekke schilderijen en rommelige kledingrekken kun je zeggen. Maar je wilt niet dat klanten af worden geleid door de achtergrond van je werknemers tijdens bijvoorbeeld een online salesgesprek. Waar normaliter het kantoor representatief moet zijn is dat nu de thuiswerkplek. Dat is precies waar werkgevers op in kunnen springen, want niet iedereen heeft de middelen en ruimte om een net thuiskantoor in te richten.

Een backdrop, volledig in de huisstijl van de organisatie, kan uitkomst bieden. Dan maakt het niet uit of het daarachter een bende is. ‘Er bestaan toch allang virtueel instelbare achtergrondplaatjes’, hoor ik je zeggen. Zeker, maar als je ook maar iets te veel beweegt, valt je oor weg of ben je helemaal uit beeld. Ook afleidend!

Online etiquette

Een eerste indruk blijft altijd hangen. Zo ook als je klanten online ontmoet voor een gesprek. Maar wie neemt de leiding, hoe ga je om met small talk en wat doe je bij technische problemen?. Een online handboek kan uitkomst bieden. Hierin kunnen organisaties hun richtlijnen vastleggen zodat ook online hun bedrijf representatief vertegenwoordigd wordt.

Over representatief gesproken, wat trek je aan thuis? Een overhemd aan het bovenlijf en een joggingbroek aan de billen? Vaak wordt vergeten wat je aanhebt als je even opstaat vanachter je laptop om iets te pakken. Wat voor beeld straalt dit uit? Ook hier kunnen managers richtlijnen voor meegeven of zelfs in bedrijfskleding voor thuis voorzien. Logo erop en de branding is compleet.

Kortom, er is nog een hoop te professionaliseren als het aankomt op thuiswerken. Dit is een kans voor organisaties om meer aan online branding te doen en een uitkomst voor thuiswerkende medewerkers die graag hun woonplek privé houden. Win-win zou je zeggen!?